GIDAVİTRİNİ - Türkiye’nin ihracat yıldızı Kanatlı Ürünleri Sektörü, son günlerde gündemi meşgul eden beyaz et ve yumurta ile ilgili yanlış bilgilendirmeleri hedef aldı. Sektörü temsil eden Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG), bu şehir efsanelerinin önüne geçebilmek adına sağlıklı beyaz et ve yumurta üretimi hakkında bilgilendirme çalışmalarına başladı.
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) “Sağlıklı Bilgilendirme” çalışmalarına ilk olarak farklı yayın organlarının katılımı ile tesislere yönelik basın gezisi düzenledi. KTG Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir’in ev sahipliği yaptığı geziye, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyen Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar ve Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen de katıldı.
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, 2014 yılında sağlıklı beslenme, beyaz et ve yumurtanın faydalarını doğru olarak anlatarak şehir efsanelerinin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Aydemir, “Çocuklarımıza yedirmeyeceğiniz hiçbir ürünü, tüketicimize de yedirmeyeceğiz” felsefesine bağlı kalarak hem Türk tüketicisine hem de dünyaya en sağlıklı ürünleri sunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Aydemir ayrıca, hormonun tavuğa yem olarak verilemeyeceğini belirterek böyle bir uygulama fiilen olanaksız ve çok masraflı, tavukların yaşama biçimini değiştirmek iddia edildiği gibi kesinlikle mümkün değil, antibiyotik kullanımı zaten yasak. Bakanlığın her tesiste bağımsız veterineri var, en ufacık bir kalıntı izinde tüm kümesi itlaf edebiliyorlar.”
Türk Kanatlı Sektörünün, son 10 yılda hızla geliştiğini ve dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiğini söyleyen Aydemir, “Ülkemizde de artan nüfusun gereksinimlerini karşılamak için en doğal, en kaliteli ürünleri sunmak bizim işimiz ve üretim konusundaki hassasiyetimizi sağlık uzmanlarıyla birlikte yerinde paylaşmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Sağlıklı Bilgilendirme” çalışmaları kapsamında sektörde dünyanın 6. büyük firması olan Has Tavuk entegre tesislerinde piliç kesim ve işleme tesisi ziyaret edildi. Son teknoloji ürünü sistemlerin kullanıldığı tesislere çok sıkı güvenlik koşulları altında giriliyor.
Gezide, ayrıca Matlı Gıda Grubu’nun Burdan Yumurta üretim tesisleri de incelendi. El değmeden üretilerek paketlenen yumurtaların tüm üretim aşamasında, tavukların yedikleri yemler, içtikleri su dahil her şey kontrol edilerek tüketiciye sunuluyor.
Tesislerin gezilmesinin ardından söz alan Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyen Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar ise beyaz et ve yumurta hakkında son günlerde hızla çoğalan söylemlere karşı çıktıklarını ve çocuklarımızın gelişimleri için en önemli ve en ucuz protein maddesinin yumurta olduğunu vurguladı. Herkesin günde bir yumurta yemesi gerektiğini savunan Tayar, çocukların zihin gelişimlerini etkileyecek hiçbir çalışmaya ve söyleme izin vermeyeceklerini dile getirdi. Tayar, “Bugün burada olan arkadaşlar, piliçlerin yetiştirilme koşullarını, üretim aşamalarını, kesim koşullarını, yumurta işleme ünitesini, paketlenmesi, sofralara ulaşma aşamaları hakkında detaylı bilgi aldılar. Umarız halkımız konusunda uzman olmayanların sözlerine rivayet etmez ve bizim verdiğimiz doğru bilgilendirmeleri göz önüne alırlar.” dedi.