Türkiye'den gelecek 10 yıl içerisinde öncelikle 180 ülkeye, ardından da tüm dünyaya fındık ihracatı gerçekleştirilip ihracat rakamlarının katlanarak artırılması planlanıyor.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, dünyanın en büyük fındık üreticisi olmasının yanı sıra fındıkta en büyük ihracatçı ülke konumuna da sahip olduğunu ifade etti.
Köleoğlu, fındık ihracatında Avrupa Birliği ülkelerinin en önemli yeri tuttuğunu belirterek, "Avrupa Birliği ülkelerinin payı ihracatımızdaki artışa paralel olarak artış göstermekte. AB ülkelerinin toplam ihracatımızdaki payı yıllar itibarıyla değişmekle beraber yüzde 80-85 düzeyindedir" dedi.
Türkiye'nin yaklaşık 112 ülkeye fındık ihracatı yaptığını ifade eden Köleoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye'de 700 bin hektarı aşkın alanda fındık üretiliyor. Geçen yıl yaklaşık 550 bin ton kabuklu fındığa tekabül eden 275 bin ton iç fındık ihraç edildi. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde hedefi bu miktarı 400 bin iç yani 800 bin ton kabuklu fındığa çıkarıp, asgari yıllık 2,5 milyar dolar döviz girdisi sağlamaktır. Ürettiğimiz fındığın tamamını hedeflediğimiz 180 ülkeye ihraç edip, ülke ekonomisine önemli bir katkı yapmayı amaçlıyoruz. "
Türkiye'nin son 10 yıldaki ortalama fındık üretiminin 600 bin ton kabuklu olduğuna dikkati çeken Köleoğlu, "Bunun için fındıkta verimi ve kaliteyi artırmamız, yani içerideki tüketimi de hesap ederek, bir milyon tonluk üretimi gerçekleştirmemiz lazım. Bu üretim için de borsa olarak 'Fındık Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi'ni uygulamaya başladık. Hedefimiz fındık alanlarının gençleştirilmesini ve yenilenmesini sağlayarak üretimimizi de artırmaktır" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 5 bin yıldır bilinen fındık
Türkiye ve dünyada çerez olarak da tüketilen fındığın yüzde 90'a yakın kısmının kavrulmuş, beyazlatılmış, kıyılmış, un ve püre halinde çikolata, bisküvi, şekerleme sanayinde, tatlı, pasta ve dondurma yapımı ile yemek ve salatalarda yardımcı madde olarak kullanıldığını belirten Köleoğlu, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 5 bin yıldır bilinen fındık, meyvesinden odununa kadar birçok yerde insanlığa büyük yararlar sağlamakta. Fındık kabuğu ülkemizde özellikle fındık üretilen bölgelerde çok değerli ve yüksek kalorili bir yakacak olarak kullanılmakta. Ayrıca fındık odunundan sepet, baston, sandalye, çit ve el aletleri yapımında faydalanılır. Bazı türleri park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Fındık yaprağı ile meyve zurufları da gübre olarak kullanılmaktadır. Üretim fazlası fındıklar yağlık olarak değerlendirilmektedir. Fındık ham yağı rafine edilerek yemeklik yağ olarak, fındık küspesi ise yem sanayinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır."