Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

143 yıllık gelenek devam etsin

Gıda Ekonomisi

Gaziantep'te tam 143 yıldır aynı mekanda tahin üretimi yapılıyor. Ailenin 5. kuşak varisi Ali SAim Kıratlı bu geleneğin mutlaka devam ettirilmesini istiyor.

 Gaziantep Elmacı Pazarı’nda 143 yıldır tahin üretiliyor. Ramazan ayında sahur sofralarının vazgeçilmezi olan tahini 143 yıldır üreten ve satışını gerçekleştiren Kıratlı ailesinin 5. kuşak varisi Ali Saim Kıratlı, tahincilik mesleğin 6. kuşak olacak oğulları tarafından devam ettirilmesini arzuluyor. Dedelerinden 5. kuşak olarak devraldığı tahincilik mesleğini sürdüren Ali Saim Kıratlı, mesleğin tarihe karışmaması için çabalıyor.

Ramazan ayında sahur sofralarının vazgeçilmezi olan tahini 143 yıldır üreten ve satışını gerçekleştiren Kıratlı ailesinin 5. kuşak varisi Ali Saim Kıratlı, tahincilik mesleğin 6. kuşak olacak oğulları tarafından devam ettirilmesini arzuluyor. Elmacı Pazarı’ndaki dükkanda tahin üretimine gönül verdiğini ve işini severek yaptığını belirten Kıratlı, şunları söyledi: “Bu müessese 143 yıldır devam eden bir müessesedir. Ben bu mesleğe 5. kuşak olarak devam ediyorum. Ben üniversite mezunuyum ama mesleğim ölmesin diye bu mesleğe gönül verdim, devam ettim, severek yaptım. Çocuklarım da okudu, mimar oldu. Meslekte devam etmek isteyen oluyor. Ben bu mesleği sürdürmelerini, bu mesleğin ölmemesini istiyorum. Ben 5. kuşağım, benden sonra gelecek oğlum 6. kuşak olarak devam edecek.” “iyi tahin, kaliteli susamla olur” diyen tahin üreticisi Kıratlı, şu açıklamada bulundu: “Tazelik çok önemlidir. Kavanozdaki tahinin üzerine yağ çıkmamışsa taze anlamına gelir. Tahinin 1 ya da 2 günlük hali en lezzetli halidir. Müşterilerimizin bizi tercih etmesinin nedenlerinden biri de sıcak, anında tahin üretmemiz. Değirmeninden satıyoruz. isteyen kabını getirip istediği kadar alabildiği için bu bir tercih meselesi. Günlük, anında tahin üretiliyor. Müşteri de buradan tercih ettiği şekilde alıyor.” Ramazan Ayı’nda tahin tüketiminin önemine işaret eden Kıratlı, “Tahin sahurda yenince hem tok tutar hem de susamayı biraz daha geciktirir. Havalar çok sıcak, insanda çok fazla su kaybı oluyor. Tahinin hem protein, kalsiyum oranı yüksek hem de susamayı biraz daha geciktirir. Susatmaz demeyelim, geç susatır” şeklinde konuştu.

Ramazan Ayı dolayısıyla satışların diğer aylara oranla arttığını kaydeden Ali Saim Kıratlı, “Şu anda iftarlık için tercih edilen tahin, pekmez, helva. Bu ürünlerde satışlarımız yoğunlaşmış durumda” dedi. Ali Saim Kıratlı, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Helva çeşitlerimiz çok ama sahurluk için tahin helvası tercih ediliyor. Tabi iftardan sonra çeşitlerde susamlı, leblebili, fıstık ezmesi, sakız helvalar ‘ramazan keyfi’ olarak tüketiliyor. Bu ürünler ramazan ayının olmazsa olmaz ürünlerinden. Ağzımızı tatlandıracak güzel ürünler. Tahin, pekmez tüketimi noktasında talep var.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.