Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, samandan sonra Türkiye'nin kaba yem de ithal etmek zorunda kalacağını söyledi.
Şemsi Bayraktar, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na yaptığı açıklamada bugüne kadar Türkiye'nin ne saman ne de kaba yem ihtiyacı olmadığını ancak bu yıl İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde beklentilerin üzerinde bir kuraklık yaşandığını belirti. Bu sebeple buğday ve yem bitkilerinin boy vermediğini, saman ve kaba yem üretiminin ihtiyacı karşılamayacağını ifade eden Bayraktar, "Bunlar tabi buğday üretimini olumsuz şekilde etkiledi. Buğdaylar boyda yapmadı bunun sonucu olarak biz buğday rekoltesini de revize ettik. Yanı bu yıl 21 milyon ton buğday beklerken bunu 19 milyon tona revize ettik. Tabi bunun bütün doğal sonucu olarak da saman sıkıntısı da baş gösterdi ve bunun dışındı 14 milyon ton civarında kaba yem ihtiyacımız var. Bakın bu bir açık bunu karşılamamız lazım. Hayvancılık sektörü açısından bu fevkalade önemli." dedi.
Saman ithalatının başladığına ve Türkiye'nin kaba yem ihtiyacını da ithalatla karşılamak zorunda kalacağına dikkat çeken Bayraktar, hayvancılık sektörünün buna ihtiyacı olduğunu vurguladı.
"ARTIK PATRONLAR DA ÇİFTÇİ OLMAYA BAŞLADI"Bayraktar, artık patronların da köylerde arazi alarak ya da kiralayarak çiftçilik yapmaya başladıklarını dile getirdi. Kırsalda yatırım yapmak isteyen iş adamlarının çoğaldığını ifade eden Bayraktar, "Onlar artık burayı ekonomik bir faaliyet olarak görüyorlar. Büyük araziler satın almak suretiyle veya kiralamak suretiyle artık patronlar da çifti olmaya başladı. Dolayısıyla onların bu ülkede tarıma katkı yapmasını biz önemsiyoruz doğrusu. Kentten kırsala, zaman zaman da kırsaldan tarım dışı yatırımlar olacaktır. Ama bizim hedefimiz şu olmalıdır. Elbette tarım sektörüne gelip yatırım yapmak isteyenlere itirazımız yok. Ama muhakkak suretle kırsalda tarım dışı istihdam yaratarak nüfusu transformasyonu sağlamamız lazım ki tarım nüfusu azaldıkça işletmeler büyüyecektir. İşletmelerde büyüğünde de daha rantabl ve daha verimli üretim yapmış olacağız." diye konuştu.
"KURBAN FİYATLARI YÜKSEK OLMAYACAK"Kurbanlık hayvan fiyatında bir yükselme beklemediğini de vurgulayan Bayraktar, "Biliyorsunuz halen ithalat kapısı da açık. Hükümetimiz özellikle bu fiyatları yükseltmek istemiyor. Kurban bayramında da ben şahsen yüksek bir fiyat beklemiyorum işin doğrusu, fiyatların makul seviyede seyir edeceğini tahmin ediyorum ama tabi ithalat problemine de çözüm bulmamız lazım. Belki fiyatlar belli bir süre için pik yapabilir ama arz talep dengesi sağlandığında yani ağırlar dolmaya başladığında o zaman bu arz talep dengesi bir fiyat istikrarını da beraberinde getirecektir. Onun için ithalata da bence artık son vermek gerekiyor diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"FINDIĞA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILACAK"
Fındıkta temel sorunun arz talep dengesini ve piyasada fiyat istikrarı sağlayan piyasayı zamanı gelince regüle eden bir müdahale kurumu olmadığını kaydeden Bayraktar Fiskobirlik'in idari ve Mali yönden güçlü hale getirilerek bir alım politikası içerisinde olması ama bu olmuyorsa yani bir müdahale kurumuna ihtiyaç olduğunu savundu. Bayraktar, hükümet yetkilileriyle görüştüklerini fındığa dekar başına 150 lira ile 170 lira destekleme ödemesinin yapılabileceği bilgisini verdi.
Fındık üreticilerini de uyaran Bayraktar, fındığın birden yoğun olarak pazara indiği takdirde fiyatın düştüğünü, bu sebeple eğer imkan varsa ürünün birden pazara çıkartılmaması tavsiyesinde bulundu.
Haberler
14 milyon ton kaba yeme ihtiyaç var
14 milyon ton kaba yeme ihtiyaç var
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Gıda Ekonomisi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, samandan sonra Türkiye'nin kaba yem de ithal etmek zorunda kalacağını söyledi.