Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'de 6,5 milyon civarında arı kovanı bulunduğunu ve yıllık 94 bin ton bal üretildiğini bildirdi.
Asya Arıcılar Birliği ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen 12. Asya Arıcılar Birliği Konferansı Antalya'da yapıldı.
Konferansın açılışında konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, arıcılığın 57 bin profesyonel arıcı tarafından yapıldığını, aileleriyle düşünüldüğü zaman Türkiye'de 1 milyonun üzerinde nüfusun geçimini bu işten sağladığını ifade etti.
Dünyada yaklaşık 64 milyon kovan bulunduğunu, yılda 1 milyon 400 bin civarında bal üretildiğini, bunun 400 bin tonunun ticaretinin yapıldığını anlatan Yılmaz, Türkiye'nin kovan sayısı ve bal üretiminde Çin'den sonra ikinci büyük üretici olduğuna işaret etti.
Türkiye'de işi profesyonel yapan ve arılarını gezdiren arıcıların kovan başına 40 kilogram bal aldıklarını, sabit arıcıların ise kovan başına 3-4 kilogram bal ile yılı tamamladıklarını dile getiren Yılmaz, kovan başına verimi artırmak için çalıştıklarını kaydetti.
Dünya arılarının yüzde 22'sinin gen merkezinin Anadolu olduğunu ifade eden Yılmaz, "Tarihe bakıldığı zaman 3 bin 760 yıl önce ilk yazılı kanun kabul edilen Hitit kanunlarının iki maddesi arıcılıkla ilgilidir. Bugün Türkiye'de arı ve bal, bazı kesimler tarafından 'Olsa da olur olmasa da' şeklinde görülüyor. Oysa Türkiye'nin 6,5 milyon civarında arı kovanı var, yıllık 94 bin ton bal üretiyoruz" dedi.
Böyle bir düşüncenin çok yanlış olduğunu vurgulayan Yılmaz, arının bal değerinin 200 katı doğaya ve topluma katma değerde bulunduğunu, dünyadaki bitkilerin yüzde 83'ünün bal arılarıyla tozlaştığını ve hayatiyetini devam ettirdiğine dikkati çekti.
Tarımda ilaç kullanımı
Yılmaz, tarımda yanlış ilaç kullanımının arıların ölümüne yol açtığını bildirerek, özellikle çiçeklenme döneminde atılan ilaçların arıları öldürdüğünü söyledi.
Türkiye'deki arı yetiştiricilerinin 28 birlik ile örgütlü bulunduğunu, ülkeye yetecek balı ürettiklerini kaydeden Yılmaz, "Narenciye, pamuk, ayçiçeği, meyve çiçeği, üçgül, kekik, keçi boynuzu, sandal, çam, kestane, ıhlamur balı üretiriz. Daha ne olsun, Türkiye'deki çeşitlilik hiçbir yerde yok" diye konuştu.