Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Helal Gıda Fuarı kapılarını açıyor

Fuar

2. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı kapılarını açıyor. 13-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek fuarın hedefi, Türkiye’nin sektörde pazar lideri olması.

BUĞRAHAN KIRIMLIGimdes tarafından düzenlenen ve bu yıl 2.si gerçekleştirilecek olan Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı kapılarını açıyor. 13-16 Ekim tarihleri arasında CNR Expo Fuar alanında katılımcıları ağırlayacak fuar kapsamında, Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Konferansı da düzenlenecek.

Konuyla ilgili Gimdes kurumsal web sitesinde yer alan bilgilere göre, son 15-20 sene içerisinde başlayan ve hızla büyüme trendi içerisine giren Helal Sertifikalı ürün ticaretinin ülkemizde de önemini artırdığı ifade edildi.

Helal Gıda Fuarı’nın kapsam ve amaçlarının yer aldığı ve Gimdes Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer tarafından tüketicilere aktarılan bilgilerde şu ifadeler yer alıyor:

“Geçen yıl dikilmiş 1.Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı fidanının sulanıp bakımının yapılması sizlerin desteğine vabestedir. Helal Sertifikalı ürün pazarında ülkemizin lider olmasını istiyorsak, Malezya MIHAS Helal Gıda Fuarı’nın önüne geçmek istiyorsak, yarın bir ANUGA fuarına sahip olmayı hayal ediyorsak, ekilen bu fidanın gelişmesine destek olmak boynumuzun borcu olmalıdır.”

Son 15-20 sene içerisinde başlayan ve hızla büyüme trendi içerisine giren Helal Sertifikalı ürün ticaretinin Türkiye’de önemini artırdığına vurgu yapılan açıklamada, “GİMDES’in 2009 da, ülkelerine girecek ürünlerde mutlaka Helal Sertifika isteyen ülkelerden aldığı akreditasyona dayalı olarak, bu belgeleri vermeye başlaması ile bu sektör önemli bir ivme kazanmıştır. Aldığımız son bilgilere göre 2010 yılında yaklaşık bir milyar dolarlık bir ihracatın gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. Yine bildiğiniz gibi global olarak dünyadaki Helal Sertifikalı ürün talebinin 850 milyar ile 1 trilyon ABD doları olduğu tahmin edilmektedir. Gıdanın dışındaki diğer sektörleri de dikkate alırsak, bu rakamın 2-2.5 trilyon ABD dolarına çıktığı belirtilmektedir. Avrupa kaynaklarına bakarsanız sadece Avrupa için 70 milyar ABD dolarından söz edilmektedir ki, Avrupa firmaları bu rakamın tamamına sahip olmanın projelerini yapmakla meşguller. Japonya, Çin, Brezilya, Avustralya ve Amerika bu pazara gözlerini dikmiş bulunmaktadırlar.

Şu anda helal gıda ticaretinin dünya helal gıda pazarının yaklaşık yüzde 14’ünü karşıladığı da bir gerçektir. Talebin yüzde 86’sının karşılanamamasının sebeplerini şöyle açıklayabiliriz:

Birçok Müslüman ülkenin gıda pazarının, uluslararası ticareti yapılamayan basit ürünlerden oluşması. Müslüman ülkelerde üretilen çok sayıda ürünün kötü paketleme, istikrarsız arz ve sürdürülemeyen markalaşma yüzünden talep görmemesi. Helal ürünlerin kalite, güvenirlilik, paketleme ve etiketleme açısından evrensel standartlara sahip olmaması. Çok hassas değerler üzerine kurulu olan helal gıda zincirinde uyumluluk ve bütünlüğün henüz tam sağlanamaması. Diğer bir önemli sebep de 2 milyara ulaşan bir müslüman nüfusun, tükettiği ürünler hakkında bilgisizliğini ve bilinçsizliğini henüz tam olarak giderememiş olmasıdır.” ifadelerine yer veriliyor.
HELAL GIDA KONGRESİ ETKİNLİK TAKVİMİ


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.