İstanbul Bal Üreticileri Birliği'nce "bal ve arı ürünleriyle ilgili farkındalık yaratma, kaliteli arı ürünleri üretimi ve pazarlanması" konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenecek "3. İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı" 14 Şubat'ta kapılarını açacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Bal Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sezer, Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek ve 3 gün sürecek fuara, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda katılımcı ve ziyaretçi beklediklerini söyledi.
Fuarın 8 yıldır düzenlendiğini dile getiren Sezer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin izni, İstanbul Ticaret Odası'nın deste gerçekleştireceklerini ifade etti.
Sezer, fuarın, sektör temsilcilerinin bir buluşma noktası haline geldiğini kaydederek, dünyada yıllardır arıcılık fuarlarının düzenlendiğini, 14 Şubat'taki fuarın, Türkiye'de devlet tarafından desteklenen ve karşılıksız hibe verilen ilk arıcılık fuarı olduğunu vurguladı.
ÜRETİCİNİN "YAPAY BAL" İSYANI İstanbul'da arıcılığın çok eskilere dayandığını, eski Karaköy, yağ kapanı ve Salı Pazarı muhitlerinin yanında "Bal Kapanı" denen mevkinin bulunduğunu hatırlatan Sezer, şöyle devam etti:
"İnsanlar, 4 mevsimin yaşandığı, coğrafik ve topoğrafik özelliklerinin kaliteli balların üretilmesine son derece uygun olan ülkemizde, bazen sahte balları tercih edebiliyor. Kaliteli balların donma ve kristalleşme özelliğinden dolayı, glikozdan elde edilen yapay ballar zaman zaman daha yüksek fiyata satılabiliyor. Bu durum bal üreticilerini mağdur etmektedir. Fuar, sorunlarımızın ortadan kaldırılmasına yönelik sektör paydaşlarından üreticilerin, tüketicilerin, imalatçıların bir araya gelmesi ve bu problemleri konuşması açısından önemli. Etkinlikte imalatçılar pazar bulacak, üreticilerin uygun fiyattan kaliteli ekipmanlara doğrudan ulaşabilecek, her bölgeden gelen hakiki ballar tüketiciyle buluşacak."
TÜRKİYE'NİN GERÇEK BALLARI VİTRİNE ÇIKACAK
Sezer, fuarda Türkiye'nin her köşesinden, farklı lezzetlerde hakiki balların satışa sunulacağını ve sergileneceğini kaydederek, bu balların her birinin ayrı bir özelliğe sahip olduğunu bildirdi.
Organizasyonda, Türkiye'de fazlasıyla üretilen ve dünya genelinden çokça talep edilen "çam balı"nın yanı sıra kestane, meşe, püren, ıhlamur, orman gülü gibi özel ballara ulaşılabileceğini kaydeden Sezer, sektöre organik bağ ile bağlı olan diğer yan sanayi kuruluşlarının ekipman ve diğer aksamlarının da bulunabileceğini aktardı.
Sezer, fuara sadece Türkiye'nin 81 ilinden değil, komşu devletlerin bir çoğundan yüksek katılım olacağını belirterek, fuarın uluslararası olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.
Yalçın Sezer, "Fuarda, bu yıl bir ilk kez work shop denen bir etkinliğe de yer verilecek. Bu etkinlikte üreticiler ve imalatçılar yeni ürünlerini tanıtma fırsatı yakalayacak. Fuarda ayrıca bal yarışması yapılacak, arıcılık ödülleri verilecek, resim sergisi düzenlenecek, arıcılığın sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili söyleşi yapılacak, arıcılar için pazarlama konulu ücretsiz bir eğitim verilecek" diye konuştu.
Ballı Fuar 14 Şubat'ta açılıyor
Ballı Fuar 14 Şubat'ta açılıyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Fuar
Bal ve arı ürünlerinin üretimi ve pazarlanması konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenecek 3. İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı 14 Şubat'ta açılıyor.