Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Veteriner adaylarına başarı formulleri

Etkinlik

Van'da veteriner hekim adayı öğrencilere konuşan Dr. Can Demir, mesleki anlamda başarılı olmanın yollarını anlattı.

Haber / Buğrahan Kırımlı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Kongre Topluluğu (Yubat) tarafından düzenlenen 3. Veteriner Öğrenci Kongresi'nde "Veteriner Hekimlik ve Başarı''
başlıklı bir konuşma yapan Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Veteriner Hekim Can Demir, mesleğe adım atmaya hazırlanan veteriner hekim adayı öğrencilere başarılı olmanı yollarını anlattı.
Organizasyonda emeği geçen bütün öğrencileri ve destek veren öğretim üyelerini tebrik ederek sözlerine başlayan Demir, ilk olarak kendisini çok kısa olarak tanıttı. Demir, detaylı bilgi için kişisel web sitesi www.candemir.name.tr'den bilgi alınabileceğini ifade etti.

Başarıyı; bireyin kendisi ve çevresi ile uyumlu yaşayabilmek ve kendini gerçekleştirmek için belirlediği hedeflere ulaşmak amacı ile gösterdiği çabadan olumlu sonuçlar almak şeklinde tanımlayan Demir, daha sonra lider konumundaki bireyin tek başına başarıyı yakalayamayacağını, personel ile bütünleşerek ekip oluşturması gerektiğinin önemle altını çizdi. Demir, "Söylem olarak günümüzde “Ben böyle çalışkan ve başarılı ekibin lideriyim” sözünün ön planda olduğunu, “Ben başarılıyım. Ben olmasam personel hiç bir şey yapamaz” vb. cümlelerin kurumsallaşmanın olmadığı, ekibin oluşmadığı bir yapının başarıya ulaşmasının tesadüfe bağlı olarak dahi sonuçlanması mümkün görülmemektedir" dedi.
İŞİ EHLİNE VERİNİZ
Personelin özlük haklarının yasaların gerektirdiği şekilde ve hatta üzerine artı koyarak verilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, şu bilgileri verdi:
"Özellikle görev atamalarında hak eden ve görevi yapabilecek nitelikteki kişilerden seçerek belirlenmelidir. İnanç, hemşericilik, ideolojik, cinsiyet vb. yaklaşımlar üzerine görev atamaları yapıldığı takdirde atamayı yapanın saygınlığını ve güvenilirliğini yitireceği gibi, ayrımının başarıya da engel olacağını mutlak olarak kabul etmemiz gerektmekte. Ve bizim inancımız gereği Yaradan’ın “İşi ehline veriniz” emrine hepimizin uyduğu takdirde başarı yolunda büyük bir ilerleme sağlanacaktır."
Kendi yaşamından bu konuda örnekler veren Demir, buna çok dikkat ettiğini, özel ve kamu dahil kurduğu yedi tanel aboratuvarın yöneticilerinin üçü bayan olmakla beraber hepsinin bulundukları organizasyonların lideri durumunda olduklarına dikkat çekti.
Demir, "Oluşturulacak ekibe görev dağılımını her çalışanın görebileceği şekilde organizasyon (teşkilat) yapısını oluşturmalı ve bütün kalite sistemlerinde dikkat çekilen sorumluluk ve yetkilendirme tam yapılmalı. Örneğin, rutin işlerde ara liderlerin tanımlanmış yetkilerini kullanarak sistemin kesintisiz yürümesini sağlaması gerekmekte." şeklinde konuştu.
Kamu veya özelde görev yapacak veteriner adaylarının mutlaka müşterisini tanımlaması gerektiğini ve buna bağlı olarak müşteri odaklı çalışmalarını sürdürdüğü takdirde sonuç alabileceğini anlatan Dr. Can Demir, müşteri odaklılık demekle de, müşterinin karar ve onay verme yetkisinin elinden alınması anlamına gelmediğini vurguladı. 

Ne anlattığınız önemli değil, nasıl anlaşıldığı önemli
Konuşmasına, “farkındalık yaratmak” gerektiğini örneklerle açıklayarak devam eden Demir, şu ifadeleri kullandı:
"İç ve dış iletişimin doğru ve izlenebilir yapılması için alt yapının ve bilincin oturtulmasın sağlanmalı, sonuca varmak için sürekliliğin yakalanması mutlak gereklildir. 'Ne Anlattığınız Önemli Değil, Nasıl Anlaşıldığı Önemli…' Çalışmalarınızın yazılı ve görsel basında, mesleki dergilerde, bölgesel yayınlarda, sosyal medyada yer alması için kurallarına uygun hareket etmelisiniz. Faaliyetlerinizin medyada yer alması başarıya katkı sağlayan önemli unsurdur.
Şikayetlere kızılmamalı, alınganlık yapılmamalı, bunlar bir iyileştirme için veri kabul edilmeli. Hatta en küçükten en büyüğe kadar personelin fikirlerini de toplayabilecek veri analiz sistemleri kurulmalı. Bununla birlikte, kalitenin sağlanması için gerçekçi ve istatistiki anket çalışmaları sağlıklı yapılarak ulaşılabilecek olarak belirlenen hedeflere doğru yaklaşım sağlanabilecektir."
Başarı yolunda yürümeyi kendi yaşamından kesitlerle örneklendiren Demir, 1984 yılı A.Ü. Veteriner Fakültesi 5. Sınıf öğrencisiyken ilk kitabını yayınladığını, TSK’da görevliyken üst üste 6 yıl Türkiye birincisi olduğunu, sivil toplum örgütleri ile görsel ve yazılı basında sorumluluk üstlenerek yaptığı çalışmalarla topluma yön verdiğini ve bunun sonucunda “Tüketicilere Saygı Ödülü”, “Tübitak Yayın Teşvik Ödülü”, “TSE Eğitmenlik Ödülü” ve “TSK Gümüş Yıl (25 yıl) Ödülü” başta olmak üzere çok sayıda ödül aldığını söyledi. Demir, Gıda Laboratuvarı, Hijyen Sanitasyon, Hijyen Denetim Gözetim ve Muayene ile Helal Gıda alanında dünya lideri kabul edilen şirketlerde üst düzey yönetici ve danışmanlık görevleri yaptığını belirtti.
Koyduğu hedefleri yakalamada, konuşmasında bahsettiği konuları samimiyetle uygulayarak sağladığını vurgulayan Dr. Can Demir, ancak sadece kayıtlı ve belgeli olarak başarı sağladığı yaşam kesitinden örnekleri verdiğini belirtti. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.