Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Ülkesel Tohumculuk Çalıştayı başladı

Etkinlik

TSÜAB Başkanı Gençer, uzun yıllar yalnızca ithalat tohum yoluyla tedarik eden Türkiye'nin artık tohum ihraç edecek duruma geldiğini söyledi.

Tohum Sanayici ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Türkiye uzun yıllar yalnızca ithalat yoluyla tedarik ettiği tohumlukların bazı türlerini artık ihraç eder bir aşamaya gelmiştir" dedi.
Rixos Lares Otel'de düzenlenen 1. Ülkesel Tohumculuk Çalıştayı'nda konuşan TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin ürettiği tarımsal ürünlerle hem ülke içi talebi karşıladığını hem de her geçen gün artan ihracat ile uluslararası pazarlara açıldığını söyledi. Bitkisel üretimde ürünün kalite ve miktarını belirleyen en önemli girdilerden birisinin tohum olduğunu vurgulayan Gençer, TSÜAB'ın Türk tohumcuların fiili temsilcisi olarak, sektörün itici gücü olma özelliğini sürdürdüğünü kaydetti.

Geçen yıl 118 milyon dolar değerinde 36 bin ton tohum ithal edildiğini belirten Gencer, bunun yanı sıra 30 bin ton da ihracat yapıldığını bildirdi. Tohum ihracatının 118 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Gencer, "Türkiye uzun yıllar yalnızca ithalat yoluyla tedarik ettiği tohumlukların bazı türlerini artık ihraç eder bir aşamaya gelmiştir" dedi.

Yıldıray Gencer, gelecek 5 yılda hedeflerinin 1 milyon ton sertifikalı tohumluk ve 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmek olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin endemik bitki potansiyeli

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise tohum, gıda ve tarım güvenilirliğinin garanti altına alınması amacıyla üretim kaynaklarının rasyonel kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'deki gen kaynakları üzerine yaptıkları çalışmaları anlatan Mirmahmutoğulları, şöyle konuştu:
"Avrupa Türkiye'nin 15 katı büyüklüğünde bir kıta ve 2 bin 400 endemik bitkisi var. Türkiye, Avrupa'nın 15'te biri. Türkiye'nin 4 bin 200 endemik bitkisi var. İşte bu bize korkunç bir fırsat sunuyor. Biz önce endemik bitki potansiyelini belirlemeye başladık. Endemik bitki sayımız her geçen gün artıyor. Dünyanın en büyük 3 gen bankasından en modern olanını da Türkiye'de açtık. Şu anda 86 bin çeşit tohum o gen bankasında muhafaza ediliyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Bu tohumcularımız için, araştırmacılarımız için büyük bir fırsat. Bu sayıyı inşallah 250 bine çıkaracağız."

Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin 62 milyar dolar ile tarımda dünya sıralamasında 7'nci sırada olduğunu kaydetti. Çalıştay yarın sona erecek.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.