Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı festival renkli görüntülere sahne oldu. 29 ülkeden bin 500 dans gösteri gurubunun katıldığı festivalde Bakan Çağlayan, narenciye çeşmesinin başına geçerek vatandaşlara portakal suyu ikram etti.
Adnan Menderes Bulvarı'nda gerçekleştirilen festivalde greyfurt ve limonlardan süslenmiş kürsüde konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Avrupa'da, dünyanın birçok yerinde soğuk hava şartları yaşanırken Mersin'de bahar havasının yaşandığına dikkat çekti.
Narenciye festivali yapılan bir çok ülkede bu tür festivallerin ısıtılmış kapalı salonlarda yapılabilirken Mersin'de güneşli bir günde açık alanda yapıldığına işaret eden Çağlayan, "Bu festivalin yapımında bizi yine diğer ülkelerden önemli şekilde ayırt eden önemli bir özellik daha var. Fransa da bu festivali yapıyor ancak, festivalde sergilediği narenciye ürünlerinin önemli kısmını İspanya'dan ithal ediyor. Mersin ise hiçbir yerden ithal etmeden kendi doğasından elde ettiği narenciyelerle yapıyor. Bu Mersin için bir kazanç. Ülke için bir kazanç" şeklinde konuştu.
Birçok ülkede illerin farklı zenginliklere sahip olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Nasıl bazı ülkelerin petrolü varsa, altını varsa Mersin'in de narenciyesi var. Narenciye de Mersin'in altını. Adeta narenciyenin başkenti olan bir ilde bu etkenliği gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı. Türkiye'nin ihracatının yarısından fazlasını yaptığı Avrupa'da yoğun ekonomik kriz yaşandığını anlatan Çağlayan şöyle devam etti:
"Türkiye ekonomisi işvereniyle işçisiyle tüm katmanlarıyla sağlam ve dimdik ayakta. Türkiye'nin krize rağmen başarılı şekilde yolunda ilerliyor. Türkiye dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi. Gerek nüfusun tarım içindeki payı, gerek tarımın ihracat ve ekonomideki payını dikkate alınca Türkiye bu konuda gelecek dönemde stratejik avantajını koruyacak. 16 milyar dolarlık tarım ihracatı içinde yaş meyve sebze ihracatı anlamlı bir yer tutuyor. Türkiye geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar üzerinde yaş meyve sebze ihracatı yaptı. Senede bazı ürünlerde iki kez ürün aldığımız böyle güzel Mersin'de tarımsal ürünleri ihracatında yaş meyve sebze ihracatında, narenciye ihracatında Türkiye'de ayrıcalıklı bir paya sahip. 3,1 milyar dolarlık toplam tarım sektöründeki ihracatın yaklaşık 1 milyar doları narenciye ve bunun yaklaşık yüzde 40'ı Mersin'den yapılan ihracat."
Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise Mersin'in ekonomik, sportif ve sosyal anlamda gün geçtikçe kendisini geliştirdiğine dikkat çekti. Güzeloğlu 2020'den Dünya Narenciye Kongresi'nin Mersin'de yapılacak olmasının sevincini yaşadıklarını söyledi.
Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise 4 kıta ve 30 ülkeden gelen gösteri gruplarının, festivale ayrı bir renk katacağını, Mersinlilerin de farklı kültürlerle tanışma imkanı bulacağını söyledi.
Özdemir, "Yurt dışından gelen ve sayıları 700'ü aşan kültür elçileri, kendilerini tanıtacakları gibi, kentimizi ve bizleri yakından tanıma fırsatı bulacaklardır. Mersin'den katılan 30 dolayındaki yerli grubun gösterilerinde ise kentimizin genç yeteneklerini göreceğiz. Türkiye'de bir ilk olan, narenciye temalı özel tasarım defilemizi beğeneceğinizi umuyoruz" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın da konuşma yaptığı açılış sonrası Bakan Çağlayan, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun ve Nebi Bozkurt, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök, Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer ile narenciye festivalinin düzenlendiği alanı gezdi. Bakan Çağlayan burada narenciye çeşmesinde vatandaşlara portakal suyu ikram etti. Daha sonra Çağlayan ve beraberindekiler kortej yürüyüşüne katılan grupların gösterisini izledi.
Mersin portakalı su oldu aktı!
Mersin portakalı su oldu aktı!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Etkinlik
Mersin'de 70 ton narenciye ürünleri kullanılarak gerçekleştirilen 4. Narenciye Festivali renkli görüntülere sahne oluyor.