Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Kültür Elçileri “Yerel Lezzetleri” yaşattı

Etkinlik

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri sosyal sorumluluk projesinin, 2012 buluşması 'Yerel Lezzetler' temasıyla Gaziantep’te gerçekleşti.

ETİ ve ÇEKÜL Vakfı’nın ülkemizin kültürel değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 2008 yılında hayata geçirdiği “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” sosyal sorumluluk projesi, beşinci ve son yılını tamamladı. Türkiye’nin 77 kentinde ilköğretim 6. sınıf öğrencisi olan 18.000 bine yakın Kültür Elçisi yetiştirildi. Her eğitim yılı sonunda, belirlenen bir tema ile Türkiye’nin dört bir yanından hareketle İstanbul’da buluşan Kültür Elçileri, bu sene 19 Haziran’da Gaziantep’te “Yerel Lezzetler” teması kapsamında bir araya geldi. Moderatörlüğünü ünlü gurme ve yazar Mehmet Yaşin’in üstlendiği Gaziantep buluşmasına, ETİ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Kanatlı Derbil ve ÇEKÜL Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Okuducu da katıldı.
Türk mutfağının çeşitliliğini ve eşsiz lezzetini gelecek nesillere taşımayı amaçlayan “Yerel Lezzetler” temasıyla düzenlenen etkinlikte, konuklara farklı bölgelere ait yöresel yemekler ikram edildi.

ETİ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Kanatlı Derbil, Gaziantep buluşmasında, ETİ olarak hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projelerinin sürdürülebilir olmasına önem verdiklerini söyledi. Bu kapsamda, Türkiye’nin çağdaş yarınlarını oluşturacak çocuklar için “bilinç ve gelişim” yaratan eğitim ve kültür projelerinde yer almaya özen gösterdiklerini dile getiren Gülden Kanatlı Derbil, şunları söyledi: “ Her bölgesi hatta her yöresi birbirinden özgün özellikler taşıyan, oldukça zengin kültürel mozaiğe sahip bir coğrafyada yaşıyoruz. Ancak günümüzde maalesef geçmişten gelen değerlerimiz birer birer kayboluyor, özümüzü oluşturan birçok değerimizi yoğun şehirleşme ve göç nedeniyle yitiriyoruz. Çocuklarımız doğup büyüdükleri, içinde yaşadıkları kente has kültürel değerleri, kentlerinin gelenek göreneklerini, el sanatlarını, yerel lezzetlerini, yerel ezgilerini bilmeden büyüyorlar. ÇEKÜL Vakfı ile yola çıktığımız ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projemiz, hedeflediğimiz gibi 2008-2012 yıllarını kapsayan bir sosyal sorumluluk projesi olarak beşinci yılına ulaştı. Projede, şimdiye dek yöresel müzikler, sokak oyunları gibi geleneksel yaşam kültürümüzün birer parçası olan temel öğelere dikkat çektik.

Bu yıl ise genel konseptin devamı niteliğinde, bu değerler zincirinin bir halkası olan ‘yerel lezzetler' temasını işlemeyi uygun gördük. Böylece Türk Mutfağı’nın unutulmuş lezzetlerini gelecek nesillere taşımayı hedefledik. Proje süresince çok önemli kazanımlar elde ettik. Türkiye’nin 77 kentinde yaklaşık 18 bin Kültür Elçisi yetiştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Kültür elçilerinin grup liderliğinde öğrendikleri değerleri korumak adına 77 kulüp kuruldu. Elçilerimiz, bu kulüplerde kültürel mirasımızı bir adım öteye taşıyacak çalışmalara imza attılar, atmaya da devam edecekler. Kültür elçileri Türkiye genelinde 1200 ilköğretim sınıfı gezerek öğrendiklerini kültür elçisi olmaya aday arkadaşlarına anlattılar. Projede 231 gönüllü öğretmenimiz yaklaşık 2.800 eğitim saati süresince görev aldı. Projelerimizde, ihtiyaca yönelik, etkili ve sürdürülebilir bir toplumsal fayda yaratmak en büyük kıstasımız. Yenilikçi ve değer katan projelerimizin bireylere ve kurumlara örnek olmasını, diğer kurumları da bu yönde çalışmalar yapma yolunda motive etmesini umuyoruz.”

Bundan sonra ETİ ÇEKÜL Kültür Elçisi olmak için eğitim alan gençlere büyük görevler düştüğünü belirten Gülden Kanatlı Derbil, “Projenin yetiştirdiği Kültür Elçilerimiz, aldıkları eğitimlerle kültürümüze sahip çıkarak değerlerimizin temsilcileri olacaklar. Değerlerimizi gelecek nesillere aktarmaları konusunda onlara duyduğumuz güven sonsuz. ETİ ve ÇEKÜL olarak gençlerimize ve çocuklarımıza desteğimizi her fırsatta artırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.

Mehmet Yaşin: “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri, geleneksel değerlerin sürmesine katkı sağlayacak”

Gaziantep buluşmasına katılan ünlü gurme, gezgin ve yazar Mehmet Yaşin ise Türk mutfağının yokluktan var edilmiş zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirterek, “Bu zenginliği gelecek nesillere taşımak hepimizin görevi” diye konuştu. ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesinin kültürel mirasımıza sahip çıkmak amacı ile hayata geçirilen çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Yaşin, şunları söyledi: “Bizi biz yapan kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarımı büyük önem taşıyor. Böylesine kutsal bir işleve sahip proje, yöresel müzikler, sokak oyunları gibi değerlerin ardından, ‘yerel lezzetler’ gibi isabetli bir tema ile yine önemli bir zenginliğimize daha dikkat çekiyor. İnanıyorum ki, ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri, geleneksel Türk mutfağı kültürümüzün gelecek nesillere taşınmasına büyük katkı sağlayacak. ETİ’yi ve ÇEKÜL Vakfı’nı bu özverili projeden dolayı kutluyorum.”

ÇEKÜL Vakfı Gaziantep Temsilcisi Zafer Okuducu da vakfın kurulduğu 1990 yılından bu yana kültürel miras eğitiminin öncelikli hedeflerinden biri olduğunu belirtti. Okuducu, ETİ ile 2008 gerçekleştirilen örnek işbirliğinin programın yaygınlaşması için bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Okuducu, “Ortak amaçta gönülden buluştuğumuz, kültürümüze sahip çıkmayı içtenlikle benimsemiş ETİ ile, beş yıl boyunca büyük bir uyum ve işbirliği içinde çalışma fırsatı bulduk. Huzurlarınızda kendilerine ÇEKÜL Vakfı ve tüm sivil toplum adına teşekkür etmeyi görev biliyorum. ÇEKÜL Vakfı kültürel miras eğitimlerini bundan böyle de aynı inançla sürdürecek” diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.