Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verdiği 'Dünya Gıda Günü Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü TUSAF Başkanı Erhan Özmen aldı.Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 'Dünya Gıda Günü' ödülünü aldı. Ödül, TUSAF'ın dünya un ticaretindeki yüzde 20'lik payı, sektördeki liderliği ve gelişmesine katkıları, sosyal sorumluluk projeleri ve Türkiye'de tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması çalışmaları nedeniyle verildi.
İSTANBUL'DA BÜYÜK BULUŞMAÖdül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, FAO Türkiye Temsilciliği ve Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TUGİS) tarafından İstanbul'da organize edilen toplantıda teslim edildi. Toplantının açılışında TUGİS Başkanı Necdet Buzbaş, FAO Türkiye Temsilcisi Mustapha Sinaceur ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu birer konuşma yaptı.
İSRAF EKONOMİSİGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, dünyada tüketilmesi gereken kaynaktan çok daha fazlasının tüketildiğini belirterek, "Ancak dengesiz tükettiği, eşit ve adil kullanmadığı için dünyada bir açlık ve yoksulluk sorunu söz konusu. Bütün tüketicilere düşen en büyük görev; fazla ve yanlış tüketime, israf ekonomisine karşı çıkmaktır" dedi.
DENGESİZ DAĞILIMDünyada 7 milyar kişinin yaşadığını, 2050'de bu rakamın 9 milyara çıkacağını söyleyen Arzu, dünyada tüketilmesi gereken gıdanın 2,3 kat fazlasını tükettiği halde, dağılımdaki dengesizlik nedeniyle 1,5 milyar insanın aşırı kilolu, bunların 500 bininin obez olduğunu, 870 milyon insanın ise açlık sınırında yaşadığını dile getirdi.
EŞİTSİZLİK ARTIYORTÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş da son 50 yılda 7 kat büyüyen dünya ekonomisinin doğal kaynakları bozduğunu belirtti. Dünya genelinde büyümenin, yoksulluğun azalmasına katkısının ülkeden ülkeye değiştiğini dile getiren Buzbaş, büyümeyle eşitsizliğin durmadan ilerlediğini, dünya genelinde çalışan 1,5 milyar insanın yetersiz kazanç ile iş sağlığı ve güvenliği açısından yeterli olmayan koşullarla karşı karşıya olduğunu anlattı.
ÇALIŞMALAR SÜRECEKAçılış konuşmalarının ardından, FAO Dünya Gıda Günü Ödülü, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'na verildi. Ödül Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu tarafından TUSAF Başkanı Erhan Özmen'e takdim edildi. TUSAF Başkanı Erhan Özmen federasyon olarak gerek sektörün sorunları ve çözüm yolları gerekse sosyal sorumluluk projelerine devam edeceklerini ifade etti. Erhan Özmen törenin ardından SABAH'a yaptığı açıklamada, ödülün verilme nedenlerini sıralarken Türkiye'nin son 5 yıldır dünya un ticaretinde lider olduğunu belirtti. Özmen, yıllık 10 milyon tonluk dünya un ticaretinin 2 milyon tonunu Türkiyenin gerçekleştirdiğini kaydetti.
BAŞBAKAN'DAN MADALYA
Özmen şöyle devam etti: "Bu sayılar, TUSAF'ın başarısı. TUSAF sektörün dünya çapında gelişmesine büyük katkı koyuyor. Ayrıca önemle sosyal sorumluluk projelerimiz var. Son olarak, Afrika'ya 1 gemi dolusu un gönderdiğimiz için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan geçtiğimiz aylarda altın madalya aldık. Gaziantep Üniversitesi bünyesinde Un ve Unlu Mamüller Teknolojisi Programı açılmasını sağlamamız da dikkat çekti. Aldığımız ödülün bir başka gerekçesi ise Türkiye'de tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması için Ekmek Tebliği'nin çıkmasındaki çabası oldu" dedi.
sabah.com.tr
Dünya Gıda Ödülü'ne TUSAF layık görüldü
Dünya Gıda Ödülü'ne TUSAF layık görüldü
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Etkinlik
TUSAF, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verdiği 'Dünya Gıda Günü Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü TUSAF Başkanı Erhan Özmen aldı.