GIDAVİTRİNİ- Köln'de devam eden dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga 2013 kapsamında gerçekleştirilen 2. Avrupa Helal Gıda Konferansı'na katılan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yöneticileri, helal gıda sertifikalarının nasıl hazırlanmakta olduğu konusunda bilgi verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile TSE, ilk aşamada Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Almanya'da üreticilerin başvurularını inceleyecek "helal gıda ve içecek" sertifikası verecek.
TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı Doğan Yazar, TSE olarak helal gıda sertifikaları konusunda büyük bir titizlikle çalıştıklarını vurgulayarak, sertifikalandırma sürecinde dini otoritenin Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu kaydetti. Yazar, "Kuruluşumuz Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte, ortak bu işi yürütmekte, logomuz birlikte kullanılmakta. Yani işin teknik kısmı, sertifikanın sorumluluğu, her türlü garantörlüğü bize ait. Dini konularla ilgili danışmanlık hizmetini ise Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı danışmanlık hizmetini hem sahada hem de son kararın verildiği komisyonda veriyor. Tüm teknik şartlar konusunda, hijyen konusunda tamamen tatminkar raporlar gelse bile, nihai kararın verildiği komisyonda Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilisi verilerden herhangi birinde en ufak bir tereddüt hissederse bu belgenin TSE'den çıkması mümkün değildir" dedi.
Doğan Yazar, helal gıda sertifikaları konusunda, 23 Müslüman ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu SMIIC-1 standartlarının referans olarak alındığı bilgisini de verdi. Bu referansı kabul eden ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır ve İran da bulunuyor.
TSE, Türkiye'de bugüne kadar 102 firmanın 205 ürününe "helal gıda" sertifikası verirken, Avrupa'da ilk olarak Almanya'dan başvuruları değerlendirmeye alacak. Bu başvuruların dini açıdan değerlendirmesini, merkezi Köln'de bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) uzmanları yapacak. DİTİB yetkililerine verilecek bilgilendirmenin tamamlanmasının ardından gelecek günlerde Almanya'dan gelecek ilk başvuruların değerlendirmeye alınması bekleniyor. TSE, Avrupa'daki başvuruları, aralarında TSplus'un da bulunduğu çözüm ortakları üzerinden kabul edecek. Almanya'da çoğunluğunu Türk göçmenlerin oluşturduğu yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor. Almanya'da yaklaşık 400 firma helal ürünler üretirken, Avrupa genelinde piyasada satılan helal ürünlerin sayısı 4 bine ulaşıyor.
2. Avrupa Helal Gıda Konferansı gerçekleştirildi
2. Avrupa Helal Gıda Konferansı gerçekleştirildi
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Etkinlik
Anuga 2013 kapsamında gerçekleştirilen 2. Avrupa Helal Gıda Konferansı'na katılan TSE yöneticileri, helal gıda sertifikalarının nasıl hazırlandığı konusunda bilgi verdi.