Brezilya'daki Rio Grande do Sol Üniversitesi'nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, erken dönemde stresin engellenmesinin yetişkinlikte yağlı ve şekerli yiyeceklere duyulan ilgiyi azalttığını gösterdi.
Araştırmacılar, stres hormonu salgılaması için yavru farelerin doğumdan hemen sonra yuvada kalma süresini kısalttı. Yetişkin hale geldiğinde bu farelerin kaygıları, strese verdiği tepkiler ve beslenme biçimi incelendi. Doğumdan hemen sonra strese maruz kalmanın fareler üzerinde büyük etkisi olduğu görüldü.Bu farelerin, stres ve endişe durumda kortikosteron adı verilen stres hormonu seviyesinin en üst düzeye çıktığını belirten araştırmacılar, bunun hayvanların çok kalorili, yağlı ve şekerli besinlere yönelmesine yol açtığını belirledi.
Stres halinde bir kaçış olarak genellikle şekerli ya da kalorili yiyeceklere yönelildiğini belirten araştırmacılar, bu durumun sadece psikolojik olmayabileceğini vurguladı.
Bilim adamları, kronik stresin yetişkinlikte bazı hormonların devreye girmesine yol açabileceğine ve özellikle kadınları kötü beslenmeye itebileceğine dikkati çekti.
Stressiz bebek yetişkinlikte sağlıklı besleniyor
Stressiz bebek yetişkinlikte sağlıklı besleniyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Dünya
Strese maruz kalan bebeklerin ileride kötü beslenme alışkanlığı edinmeye daha meyilli olduğu belirlendi.