Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Laboratuvar etinden yapılan ilk köfte pişti

Dünya

Dünyada laboratuvar ortamında üretilen ilk köfte İngiltere'nin başkenti Londra'da bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

Avusturyalı yemek araştırmacısı Hanni Rützler, "Daha yumuşak olmasını bekliyordum. Yoğun bir tadı var. Ete yakın ama biraz kuru. Kıvamı mükemmel. Biraz tuz ve biberi eksik. Et gibi. Dağılmıyor" dedi.

Yemek yazarı Josh Schonwald ise "Ağızda bıraktığı his et gibi. Biraz yağsız. Ama et gibi. Tadı değişik" diye konuştu.

Bilim adamları, bir inekten aldıkları hücreleri, Hollanda'daki bir enstitüde, laboratuvar ortamında üreterek kas liflerine dönüştürdüler.

BBC, 330 bin dolar değerindeki projenin yürütüldüğü bu laboratuvara girdi ve projenin ayrıntılarını araştırdı.

Projenin arkasındaki isim Maastricht Üniversitesi'nden Profesör Mark Post, "Bugün, laboratuvarda, hücrelerden üretilen dünyanın ilk köftesini size sunacağız. Bu çalışmayı yapmamızın başlıca nedeni, canlı hayvan üretiminin çevre için iyi olmaması, üretimin talebi karşılamaya yetmeyecek olması ve bunun, hayvanların refahı için de uygun bir ortam olmaması" dedi.

Araştırmayı yürüten bilim adamları, bir ineğin kas hücrelerinden elde edilen kök hücreleri, laboratuvarda çeşitli kimyasal ve besleyici maddelerle çoğalttılar. Üç hafta içinde elde ettikleri bir milyondan fazla kök hücreyi küçük kaplara paylaştırdılar. Kök hücreler bu kaplar içinde üremeye devam ederek bir santimetre uzunluğunda ve birkaç milimetre kalınlığında kas liflerine dönüştüler.

Bu kaplardaki lifler donduruldu ve üretime devam edildi. Yeterli miktarda kas lifi elde edildiğinde ise bu etler biraraya getirildi ve ilk laboratuvar köftesi ortaya çıktı.
Bbc Türkçe
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.