İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin sorumlusu John Ging "Henüz kıtlık ifadesini kullanmıyor olsak da milyonlarca insanı bekleyen tehlike bu" diyor.
Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyinde yaşayan halkın yaklaşık dörtte biri yetersiz besleniyor. Doğal felaketler yüzünden kötü bir hasat dönemi geçirilmesi ve gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra bölgedeki çatışmalar ve göç de gıda sıkıntısının nedenleri arasında gösteriliyor.
Alman Katolik yardım organizasyonu Misereor'dan Sabine Dorlöchter-Sulser, açlık ve kıtlığın beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan sorunlar olmadığına dikkat çekiyor. Dorlöchter-Sulser "Kıtlığın kuraklıktan kaynaklandığına yönelik yaygın kanının aksine, bunun nedeni genellikle bir dizi faktörün bir araya gelmesi. Ancak bu, nasıl demek lazım, bugünden yarına ortaya çıkan bir durum değil, aksine temelde sinsice gelişen bir süreç" açıklamasını yapıyor.
'Kıtlık Batı Afrika'da yayılıyor'
Merkezi Cenevre'de olan BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu yıl şubat ayı başında Sahra Çölü'nün güneyindeki Sahel Bölgesi'nde yaşanan gıda kriziyle mücadele etmek için 1,5 milyar euroya ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı. Bu parayla sadece bölgeye gıda yardımı ulaştırılmasından ziyade, sağlık hizmetlerine ve kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik yatırımlar yapılması da hedefleniyor. BM'nin bölgedeki gıda kriziyle ilgili uyarısı manşetlere ise "kıtlığın Batı Afrika'da yayıldığı" şeklinde yansımıştı.
Bu arada, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) verdiği bilgilere göre topluluğa üye 14 ülkede yaşayanlar arasında yetersiz beslenenlerin oranı 2012 yılında yüzde 11'e geriledi. Bu oran 1991 yılında ise yüzde 24'tü. Topluluğun hedefi 2025 yılına kadar bölgede yetersiz beslenme ve açlığın kökünün tamamen kurutulması.