"BMC Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, işlenmiş et ürünlerini sık tüketenlerde, kalp ve damar hastalıkları ile kansere bağlı erken ölümler daha fazla görülüyor.
10 Avrupa ülkesinde 500 binden fazla kişinin yaklaşık 13 yıl takip edildiği çalışmada, işlenmiş et ürünlerinde kullanılan kimyasal maddelerin insan sağlığı üzerindeki zararlı etkileri incelendi.
Araştırma süresinde 10 bin kişinin kanser, 5 bin 500 kişinin ise kalp ve damar sorunları nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.
Araştırmacılar, günde 160 gramdan fazla işlenmiş et ürünü (iki sosis ve bir dilim jambon) tüketenlerin, günlük işlenmiş et tüketimi 20 gram ve altında olanlara oranla yüzde 44 oranında daha fazla erken ölüm riski taşıdığını belirledi.
Araştırmada işlenmiş et tüketimi fazla olan kişilerde, obezite ve bağırsak kanserinin az tüketenlere oranla çok daha yaygın olduğu da gözlendi.
Tütsüleme, kurutma, salamura gibi işlemlerden geçirilen et ürünlerine, işlenmiş et adı veriliyor. İşlenmiş et ürünleri arasında sosis, salam ve jambon gibi ürünler bulunuyor. Tuz ve kimyasal maddeler yardımıyla raf ömrü uzatılan hamburger ve köfte çeşitleri de işlenmiş et ürünü sayılıyor.
aa.com.tr
İşlenmiş et ürünlerinde erken ölüm riski
İşlenmiş et ürünlerinde erken ölüm riski
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Dünya
Sosis, salam, jambon gibi işlenmiş et ürünlerinin, erken ölüm riskini yüzde 44 oranında artırdığı belirlendi.