BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), global olarak belirli birkaç ürüne aşırı bağımlılık olduğunu vurgulayarak ihmal edilen geleneksel tahılların daha fazla kullanılması çağrısında bulundu.
İspanya’da düzenlenen "21. Yüzyıl Bitkileri" seminerinde konuşan FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, dünya nüfusunun başlıca kalori kaynaklarının buğday, mısır, pirinç ve patates olduğunu ve artan küreselleşme ile birlikte beslenmenin daha homojen hale geldiğini söyledi. Bunun sonucu olarak da hem birçok geleneksel gıdanın kaybedildiğini hem de tarımsal biyoçeşitliliğin azaldığını belirterek şunları söyledi:
"Şu anda dünyada herkes için yeterli gıda üretildiği halde yaklaşık 870 milyon aç insan var. Küreselleşme dünyanın bazı bölgelerinde gıda bolluğuna yol açarken, başka yerlerdeki gıda azlığı sorunlarının çözümünde başarısız oldu. Ayrıca sınırlı sayıda gıdanın aşırı kullanımı kötü beslenmeye neden oluyor. Geleneksel ürünlerin tekrar yetiştirilmeye başlaması hem beslenme hem de gıda güvencesi açısından önemli. Sadece birkaç ürüne bağımlılık ekosistemler, besin çeşitliliği ve sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Gıda monotonluğu mikrobesin eksikliği riskini artırır.”
José Graziano da Silva, insanlık tarihi boyunca yaklaşık 7000 farklı ürünün yetiştirildiğini ve tüketildiğini, ancak bu ürünlerin çoğunun günümüze kadar gelemediğini söyledi.
FAO’dan geleneksel ürün çağrısı
FAO’dan geleneksel ürün çağrısı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Dünya
FAO, global olarak belirli birkaç ürüne aşırı bağımlılık olduğunu vurgulayarak ihmal edilen geleneksel tahılların daha fazla kullanılması çağrısında bulundu.