Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Mutluluğun anahtarı onda!

Dağarcık

Mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayan kırmızı biberin, insan sağlığı için çok sayıda faydası bulunuyor...

Kırmızı biberin temel acı maddesi olan capcaisin maddesinin vücutta çok çeşitli etkiler yarattığını söyleyen Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayan kırmızı biberin sağlığa olan faydalarını anlattı.
• Capsaisin, çeşitli hücrelerde anti-tümör aktivitesi göstermektedir, yani sağlıklı vücut hücrelerini koruyarak kanser hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olmaktadır.

• Yapılan çalışmalara göre, yüksek karotenoid içeriği sayesinde prostat, mide, mesane ve karaciğer kanserleri üzerine tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

• Mide ve salgı bezlerini uyararak mide asitini düzenlemekte, sindirimi kolaylaştırmakta ve idrar söktürücü etki yaratmaktadır.

• İçeriğindeki aromalı tat sayesinde endorfin -mutluluk-hormonu salınımını tetikleyerek pozitif etki sağlamaktadır.

• Posa içeriği özelliği ile kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Kan lipid düzeyinde olumlu etkileri gösterilmiştir.

• Terlemeyi artırarak vücuttan toksin atılmasına yardımcı olmaktadır.

• Bünyesinde yüksek oranda C vitamini (askorbik asit) barındırmaktadır. Sağlıklı bir insan için günlük alması tavsiye edilen askorbik asit (60 mg/gün) miktarı, yaklaşık 100 g taze biber karşılanabilmektedir.

• Doğal metabolik hızı artırma özelliğine sahip olmakla beraber bu özelliği ile aynı zamanda iştah açıcı etki de göstermektedir.

• Kolera ve gut hastalıklarının tedavisinde kullanılmakta, kramp ağrılarının geçirmede etkili olmaktadır.

• Kas ağrısı ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan birtakım merhem ve kremlerin içerisinde de kullanılmaktadır.

Közlenmiş ya da taze tüketimi daha faydalı

Ülkemizde taze olarak tüketilmesi dışında kurutularak, közlendikten sonra konserve edilerek veya salçaya işlenerek tüketilen kırmızıbiber az da olsa kahvaltılık sos üretiminde kullanılır. Bunun dışında ayıklama ve yıkama işlemlerinden sonra karışık turşu üretiminde tat ve renk verici olarak kullanılır. Tabii sağlık açısından közlenmiş ya da taze olarak tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Hürriyet Aile
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.