Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Keskin sirkenin kime zararı var!

Dağarcık

Günübirlik tükettiğimiz bir çok gıda maddesinin tarihçesi hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. İşte sirkenin bilinen tarihi...

Gıdavitrini - Sirke insanlar tarafından çok eski dönemlerden beri tanınmış olan bir fermentasyon ürünüdür. Başlangıçta alkollü içkilerin kendiliğinden asetik asit fermentasyonuna uğramaları, yani sirkeleşmeleri arzu edilmeyen bir durum olarak görülmekteydi. Çünkü şarap ve bira gibi içkiler açık bir kapta kendi haline terk edildiğinde sıvının yüzeyinde birkaç gün sonra sirke bakterilerinden bir zar meydana gelip, şarap veya biranın bozulmasına neden olmaktaydı. Fakat daha sonraları insanlar bu olaydan faydalanmasını öğrenmişler ve zamanla sirkeye de gereksinim duyarak olayın mekanizmasını incelemişlerdir. Bulunan eski eserlerden Sümerlerin, Asurluların, Etilerin, İranlıların, eski Mısırlıların ve nihayet eski Yunanlıların sirke yaptıkları anlaşılmaktadır. Doğada yalnız sirkede rastlanılan sirke solucanı M.ö. 3000 yıllarına ait eski Mısır küpündeki tortuda bulunmuştur. İncilin bazı yerlerinde sirkeden bahsedilmiş ve sirke içinde kalker gibi kireçli maddelerin kolayca çözüldüğü kaydedilmektedir. Kleopatra'nın büyük inci danelerini sirkede eritip sofrada ikram etmeyi sevdiği ve Anibal'in de Roma'ya yürüyüşünde ordularının Alp Dağları'nı geçmesi için kayaları keskin sirke ile eritip yol açtığından kaynaklarda bahsedilmektedir.
Kaynak: Prof. Dr. Ö. Utku Çopur - Yrd. Doç. Dr. Canan Ece Tamer - Yrd. Doç. Dr. Yasemin Şahan
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.