Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Diş sağlığı için elma tüketin

Dağarcık

Çocukların elma, havuç gibi meyveleri ısırarak tüketmeleri bu esnada dişlerin temizlenmesine ve diş eti sağlığına katkıda bulunuyor.

Özellikle 5-6 yaşlardaki beslenme alışkanlığının diş çürüklerine neden olduğunu söyleyen Dr. Zongun, "Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak tüketmeleri bu esnada dişlerin temizlenmesine ve diş eti sağlığına katkıda bulunur. Bu yaşlarda aileler çok dikkatli olmalı” diye konuştu.
Diş Hekimi Murat Zogun, ağız ve diş sağlığının ilk adımının bebeklik döneminde başladığını belirtti. Zogun, "Süt dişlerinin kalıcı dişler kadar değerli olduğunu unutulmamalıdır. Çocukların, elma ve havuç gibi meyveleri ısırarak tüketmenin dişlerin temizlenmesine ve diş eti sağlığına katkıda bulunuyor." dedi.

Diş hekimi Zogun, çocuklarda diş bakımı ile ilgili bilgiler verdi. Zogun, "Çocukların süt dişleri, şekerli gıdaları daha fazla tüketmeleri, diş bakımında yetişkinler kadar dikkatli olmamaları nedeniyle daha çabuk çürüyor. Çocuklardaki dişlerin temizliği ve sağlığının korunmasında anne ve babanın rolü büyüktür.” dedi. Koruyucu diş hekimliği bebeklikte ilk dişin çıkmasından 6 ay sonra başlar ve ömür boyu devam etiğini ifade eden Zogun, “Koruyucu diş hekimliği uygulamasından söz edebilmemiz için anne-baba ile iş birliği halinde olmamız şarttır. Öncelikle aile doğru beslenme konusunda bilinçlendirilir. Aileye diş sağlığı eğitimi verilir. Anne-babanın ve çocuğun diş çürüğü riskleri değerlendirilir.” diye konuştu.

Zogun, koruyucu diş hekimliği içeriğinde yer alan konuları ise şöyle sıraladı: ”Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı alışkanlığının edindirilmesi, doğumla birlikte dişleri olmasa bile bebeğin oral temizliği yapılmaya başlanmalıdır. Diş etleri ıslak bir gazlı bezle ve ya bebekler için uygun olan bir diş fırçası ile temizlenmeli, dişler çıkmaya başladığı andan itibaren aynı şekilde temizliğe devam edilmelidir. Süt dişlerinde en çok çürümeler bu dönemde olmaktadır. İki buçuk-üç yaşlarında artık tüm süt dişleri çıkmasını tamamladığı için çocuğa dişler fırçalatılmalı ve alışkanlık kazandırılmalıdır. Henüz düzenli fırçalamayı alışkanlık haline getiremediği için çocuğun dişlerini ya ebeveyni veya bakımından sorumlu kişiler her gün fırçalamalıdır.” Çocukların küçük yaşta diş fırçalamada zorlanabilir diyen Zogun, “Çocuklar 6 yaş civarında ilk sürekli dişlerini çıkarırlar ancak diş çıkarken biraz sıkıntı yasadıkları için bu bölgeleri rahat fırçalayamazlar. Özellikle bu dönemlerde ya anne baba desteği gerekir ya da diş hekimine götürerek bilgi almak ve kontrol altında tutulmakta faydalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Elmayı Isırarak Yesinler
Zogun, özellikle 5-6 yaslardaki beslenme alışkanlığının ise dış sağlığında ayrı bir önem teşkil ettiğini kaydetti. Ebeveynlere çocukların günlük abur cubur tüketimini kontrol altında tutmak için gerekli bilgilerin verilmesi gerektiğini hatırlatan Zogun, “Genellikle ana öğünlerden sonra tüketilen şekerli gıdalar sonrasında ağzın temizliği yapılmalıdır. Ara öğünlerde tatlı ve asitli gıdaların tüketilmemesi çürük oluşumuna engel olmak adına çok önemlidir. Sağlıklı beslenmek adına tüketilen meyve ve meyve suları da asit içerdikleri için hemen sonrasında su içilebilir, ancak tercihen sınırlı tüketilmelidir. Elma,havuç gibi meyveleri ısırarak tüketmeleri bu esnada dişlerin temizlenmesine ve diş eti sağlığına katkıda bulunur.” diye konuştu. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.