Beyoğlu’nda ‘masa kaldırma’ operasyonuna dair tartışmalar bitmeden bu kez de atık yağ kavgası başladı. İddialara göre, Beyoğlu Belediyesi esnafa baskı yaparak, kendi anlaştığı firmaya atık yağların verilmesini istiyor. Yıllardır bölgedeki atık yağları toplayan diğer firmalar ise bu durumdan şikâyetçi. Belediyenin esnafa tek adres gösterme yetkisi olmadığını savunan işletmeler, araçlarının Beyoğlu’na sokulmadığını, esnafla imzalanan sözleşmelerin feshedilmeye çalışıldığını ileri sürüyor.
Beyoğlu Belediyesi’nin yaptığı uygulamanın hukuka aykırı olduğunu dile getiren Ezicibio Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Umut Özgür Yeşildağ şöyle diyor: “Belediyenin esnafa atık yağlar konusunda tek adres gösterme yetkisi yok. Ancak belediye toplama yetkimiz olmasına rağmen bizi engelliyor. Esnafı, belediyenin anlaştığı Albiyobir’e yönlendirmek için baskı yapıyor. Ayrıca Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcı Kemal Genç araçlarımızı Beyoğlu’na sokmamak konusunda çok zorluk çıkardı. Kemal Genç ile görüşmemizden sonra araçlarımızın oraya giriş-çıkışı yasaklandı. Kendisi, araçlarımızı sokmayacaklarını ifade etti. Sadece saat 2 ile 5 arası araçlarımızın geçişine izin veriliyor. Ancak belediyenin anlaştığı firma 24 saat giriş-çıkış yapabiliyor.”
Esnafı bilgilendirmek amacıyla toplantılar düzenlediklerini anlatan Türker, “Ancak belediye üniformasına benzer üniformalar giyen kişiler atık yağları toplamaya devam ediyor. Esnaf da belediye üniforması görünce vermek zorunda kalıyor. Üstelik bu atık yağları aldıktan sonra esnafa makbuz verilmiyor” diye konuştu.
Albiyobir: Baskı yok
Beyoğlu Belediyesi ile anlaşan Albiyobir Derneği Genel Başkanı Tamer Afacan ise derneğe yöneltilen iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi. Afacan, “Atık yağları toplama konusunda Beyoğlu Belediyesi ile anlaştık. Ancak esnafa baskı yapılması gibi bir durum söz konusu değil. Zaten belediyenin de böyle bir dayatma yapmaya hakkı yok. Derneğimizin de çok yağ toplama gibi bir derdi yok. Çünkü biz kâr amacı güden bir kuruluş değiliz” dedi.
Atık yağlar ne işe yarıyor
Toplanılan atık yağlar ekonomiye yeniden kazandırılıyor.
Türkiye’de yılda 350.000 ton atık yağ oluşuyor.
Başta biyodizel olmak üzere arapsabunu ve hayvan yemi üretiliyor.
Biyodizel yakıt, dizel motorlarda kullanılıyor.
Radikal
Beyoğlu'nda şimdi de yağ kavgası çıktı
Beyoğlu'nda şimdi de yağ kavgası çıktı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Çevre
Beyoğlu'nda atık yağ toplayan firmalar, belediyenin kendi anlaştığı firmaya yağları vermeleri için esnafa baskı yaptığını iddia ediyorlar.