Beslenme doğduğumuz andan itibaren başlayan ve ölene kadar sürdürmemiz gereken temel ihtiyacımızdır. Hayatımızın her döneminde, hastalıkta sağlıkta, iyi günlerimizde, kötü günlerimizde her zaman beslenmek zorundayız. Besinler vücudumuzun yakıtlarıdır. Bu yakıt tek bir madde değil, bin bir çeşit yiyecekten oluşmakta ve yiyecekler de bin bir çeşit besin elementleri içermektedir. Ve bu besin elementlerinin her biri vücudumuzun sağlıklı ve yeterli ölçüde çalışmasında görevlidir. Kaliteli beslenmek, yakıtın kaliteli olması demektir. Yakıtımız ne kadar kaliteli olursa vücudumuz o kadar sağlıklı çalışır. Kaliteli beslenme; sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenerek sağlanabilir. Özgür beslenme; yeterli ve dengeli beslenmenin yaşam tarzı haline getirilebilmesidir. Canınızın istediği yiyeceği istediğiniz zaman istediğiniz miktarda yemek beslenme özgürlüğü gibi algılanıyor. Oysa bu durum zamanla, sizi birçok yönden kısıtlayan sağlık problemleri ile dolu bir hayata sürükler. Her geçen gün obezite çukuruna saplanır, obezitenin esiri olabilirsiniz.
Beslenme sosyal ve kültürel bir olgudur. Nasıl besleneceğinizi alışkanlıklarınız ve zevkleriniz belirler. Alışkanlıklarınızın paralelinde sağlıklı beslenme mantığında kendinize uygun beslenme sisteminizi oluşturmalısınız. Sağlıklı beslenmeye çalışırken, sağlıklı beslenmenin ne olduğunu da öğrenmemiz gereklidir. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirebilmeniz için mantığını kavramalısınız.
Yiyeceklerin bileşiminde bulunan birçok mikro ve marka besin öğesi vardır. Bu öğelerin her biri vücutta başka bir işlemin gerçekleşmesi için gereklidir. Sağlıklı beslenme, bu elementlerin yeterli ve doğru alımı ile sağlanabilir.
Özgür beslenme mantığında, ilk bilinmesi gereken beslenmenin pozitif bir bilim dalı olduğudur. Bu nedenle kendi sağlıklı beslenme sistemini oluşturmak için bir rehbere ihtiyaç vardır. Bu rehber Beslenme ve Diyet Eğitimi almış bir diyetisyen olmalıdır.
Özgür beslenmeyi yaşam tarzına getirebilmek için besin elementlerini ve besin gruplarını daha yakından tanımalı ve sadece evde değil, dışarıda, seyahatte, tatilde, iş toplantılarında da şartlar ne olursa olsun beslenmenizi sağlıklı bir menü haline getirmelisiniz. Besinleri, besin gruplarını tanımanız bir çok alternatif imkanı oluşturmanızı sağlayacaktır.
İnsanları kötü ve yanlış beslenmeye iten en önemli etkenler; Sağlıklı beslenmenin karizmatik, ulaşılmaz, eksantrik ve uygulanamayan sıkıcı bir beslenme olduğu imajı oluşturulmasıdır. Beslenme konusunda her kesin doğru yanlış bir sözü vardır, bu sözler ve görüşler durumu iyice trajikleştirmektedir.
Sevilen keyifli olan her şey sağlıksızdır, kilo aldırır mesajı kişilerde beslenme de kırmızı ışıkta yürümenin kaçınılmaz olduğunu düşündürmektedir. Modern yaşamla beraber gelen zamansızlık sonucu beslenmenin basitleştirilmesi, fast-foot alışkanlığı, ev mutfaklarının zamanla zayıflaması, rafine yiyeceklerin çoğalması ve fazla tercih edilmesi gibi sebepler beslenmemizin bozulmasını kolaylaştırmaktadır.
Yanlış beslenme alışkanlıklarının hızlı bir şekilde artmasının diğer bir nedeni de hızlı kilo vermeyi vaat eden sağlıksız diyet listeleridir.
Birey ve çocuk zamanla içinde bulunduğu toplumun beslenme alışkanlıklarını benimser. Kazanılan yanlış beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zordur ve zamana ihtiyaç vardır.
Unutmayın; vücudumuzun sağlıklı beslenme ihtiyacı günlüktür. Bu nedenle her gün sağlıklı beslenmek gereklidir. Her gün sağlıklı beslenmenin en eğlenceli ve kolay yolu ise sağlıklı beslenmeyi öğrenmektir. Bilgi özgürlük kazandırır. Sağlıklı beslenme bilgisi de özgür ve eğlenceli bir beslenme düzeni oluşturmanızı sağlar.