Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
2013-01-21 16:42:54

Bazı güzel kitaplar

21 Ocak 2013, 16:42

Yemek yazını çok bereketli… Bu çok güzel bir durum. Bu hafta ilgi çekici bulduğum bazı kitaplardan bahsetmek istiyorum.

Duru Bulgur, 2003 yılında bulgurla ilgili çok güzel bir kitap yayımladı. Bu kadar eskilere gitmem Duru’nun yeni bir bulgur kitabı daha yayımlamasından ötürü… İlk kitap Dr. Nermin Işık’ın klasik mutfakla birlikte Anadolu’nun özgün bulgur yemeklerini yazılı ve sözlü kaynaklardan toplayarak hazırladığı, Bulgur Yemekleri adlı muhteşem çalışma… Tarifeler yüzde yüz iyi sonuç veriyor ve hepsi resimlenmiş; bulgur yemeklerine ilgi duyanlar için gerçekten tavsiye edilecek bir eser. İkinci çalışma ise Seçil Kenar’ın mükemmel görsellikte hazırlanmış Tarihinden Tarifine Bulgur Yemekleri kitabı… Burada Batı yemeklerinde bulgur kullanılması amaçlanmış; deniz mahsullü paella, mantarlı bulgurlu risotto, bulgurlu suşi, tabbuleh salatası gibi tarifeler bazı nohutlu ve mercimekli bulgur pilavı gibi bizden tarifelerle birlikte verilmiş. Batı’ya açılma onların yemeklerinden çok bizden tarifelerle daha uygun olur; kimse ağız tadını kolay değiştirmez ama farklı ülkelerin lezzetli yemekleri daha ilgi toplar. Dileyelim Duru, Dr. Işık’ın kitabını da İngilizce olarak yeni kitabının görselliğinde dışarıya sunar.

İkinci kitap Gaggenau Yemek Kitabı, Ebru Yalman tarafından hazırlanan bu kitap 50 Türk 60 uluslararası yemek tarifinden oluşmuş. Gaggenau, mutfak ürünlerini tanıtma amaçlı hazırlanmış inanılmaz görsellikte bir çalışma… Yemek resimlerinin güzelliği ayrıca kayda değer, çalışanların ellerine sağlık…

Mehmet Yaşin’in Yemek Sırları kitabı Hürriyet Gazetesi’ndeki röportajlarından oluşmakta… İyi ki kitap haline getirilmiş; Betül Mardin’den Bingür Sönmez’e, Vedat Başaran’dan Arif Develi’ye, Mehmet Ali Birand’dan Zülfü Livaneli’ye, Orhan Gencebay’dan Musa Dağdeviren’e kadar birçok kişinin yemek konusundaki fikirlerini okuyor, farklı konularda bilgileniyorsunuz. Mehmet Yaşin’in Lezzet Durakları ve İstanbul Lezzetleri kitapları da elimden düşmeyen güvenilir çalışmalardır.

“Renkler solmasın, kültürler kaybolmasın… Halkların sevgi ve dostluğuna…” ithafıyla sunulan Süryani Mutfak Kültürü ve Yemekleri ilginç bir çalışma, yeni haberim oldu. Süryani kültüründen kesitler taşıyor. Yemekler, Güneydoğu illerinin yemekleriyle hemen hemen aynı; ancak “Şamize” gibi hiç duymadığım özgün tarifeler de var: “Koruk yıkanır, sarımsakla ezilir, az miktarda su karıştırılır, ekmek batırılarak yenir.”

Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın çok değerli iki kitabı da sözünü edeceğim eserler. Hayykitap’ta çıkan Gül çalışması, yayımlandığı günden beri bahsetmek istediğim ancak yeni çıkan kitabıyla birlikte bugüne kalan eseri. Tıptan kozmetiğe, yemekten ilaca kadar her konuya karışan gülle ilgili son derece sağlıklı bilgiler zevkle okunan bu kitapta… İkinci kitap ise Biota Vakfı tarafından yayımlanan Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları adlı çalışma… Sağlığı korumada altı etken başlıklarında verilen “Hava, Yemek İçmek, Spor, Duygular, Uyku, Arınmak” başlıklarında Osmanlı hekimlerinin tavsiyelerini yutarcasına okuyorsunuz. İki çalışma için de yazarı kutlamak gerekiyor. Ellerine sağlık…

Son kitap Phoenix’te çıkan ve Abdulbaki Dede tarafından tercüme edilen, Alan Bearsworh-Theresa Keil tarafından hazırlanan Yemek Sosyolojisi. “Üretiminden tüketimine, insan besin sisteminin toplumsal ve kültürel boyutlarını okuyucu için aydınlatmak” amacından yola çıkan ve sosyoloji-yemek ilişkisini kapsamlı şekilde sunan çok değerli bir çalışma…

Sevgili okuyucularım, bu hafta kitaplarla haşır neşir olduk; ama sizinle...
Tamamını okumak için tıklayın
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.