FAO verilerine göre, dünyada üretilen toplam gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor ya da gıda kayıplarını oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerde gıda atıkları çoğunlukla, gıda daha tüketiciye ulaşmadan oluşuyor.
FAO Tarım-Endüstri Ofisinden Robert van Otterdijk, gıda işletmelerine ve ambalaj sektörüne yapılacak yatırımların gıda atıklarının azaltılmasında önemli bir adım olacağını söyledi. Ambalajın raf ömrünü uzatarak gıda atıklarının azaltılmasını sağlayabileceğine dikkat çeken van Otterdijk, “Ürünlerin korunmasının yanı sıra perakendede ambalajların uygun miktarda ürün içermesi de önemli. Ambalajların aynı zamanda tüketiciye bilgi sağlama ve pazarlama yönünden de büyük önemi var.” dedi.
Afrika’da ambalajlama için yerel olarak üretilen kaliteli hammadde neredeyse hiç olmadığı için işletmelerin ambalajları ithal etmek durumunda olduğunu vurgulayan van Otterdijk, “Bu da ürünleri pahalı ve rekabet edilemez yapıyor. Ancak eğer yerel bir üreticiden plastik bir şişe kullanırsanız, ürün ambalajı yurt dışından ithal edilen gösterişli ambalajlarla yarışamaz. Bu durumun çözüm yollarından biri, ambalaj endüstrisinin bu ülkelere de yatırım yapmaları yönünde desteklenmesi. Buradaki pazar oldukça büyük.” ifadesini kullandı.
“Gelişmekte olan ülkelere az yatırım yapılıyor ve gerçek yatırımın özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.” diyen van Otterdijk, gelişmekte olan ülkelerde yatırımcılara pazar ve sistemde güvence verilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. van Otterdijk, “Politik ve sosyal açıdan istikrarlı bir çevreye sahip olmanız gerekiyor. Eğer bir iç karışıklık olma ihtimali varsa kimse yatırım yapmak istemez. Yatırımların korunması için uygun bir kurumsal, yasal ve düzenleyici çerçeveniz olması gerekiyor. Ve son olarak pazarın iyi denetleniyor olması gerekiyor.” diye konuştu.
gidahattı.com